Tryckteknik

Vid tryck på de olika produkterna så används olika metoder för att få motivet/färgen att fästa rätt på materialet.
Vad metod används för olika ändamål som utomhus, inomhus, tyger eller fasta produkter.
Nedan kan ni läsa lite kort om de olika och vanligaste metoderna.

Sublimering
Sublimering är när ett tillstånd ändras från fast till gas utan att bli flytande. Vid sublimeringstryck ändras de fasta färgpartiklarna till gasform genom värme och tryck för att sedan förenas med någon polymer åter till fast form.

Latex
Utskrifterna från en latexskrivare kommer ut helt torra och luktfria, redo att efterbehandlas och sedan levereras. Metoden används ofta till produkter så som banderoller, affischer och rollups.

UV
UV är en tryckmetod där man använder färger som härdas med UV-ljus, det ger en högre glans än vid vanligt tryck. En Fördel med metoden är att tryckarket är torrt och redo för efterbehandling och sedan leverans.

Screentryck
Screentryck används för tryck på bla. plast, metall och glas. Man trycker färgen med hjälp av schabloner och en speciellt utformad mall, som man pressar färgen igenom. Screentryck har en lång hållbarhet och kostnadseffektivt i större volymer.

Digital
Digitaltryck där motivet överförs direkt från dator till material. Fördelen är att inga tryckmallar behöver göras eller användas och att förändringar kan göras sent i produktionen. Vid digitaltryck så är upplagan är torr och klar för efterbearbetning eller leverans.

Solvent
Denna term används för att beskriva bläck som inte är vattenbaserat. Bläckstråleskrivare vars bläck använder petroleum eller en oljebiprodukt, såsom en acetonliknande bärvätska. “Eco-Solvent” -färg innehåller vanligtvis glykolestrar eller glykoleterestrar och är en längre torktid på. Solvent resulterar i att utskrifterna är vattentäta. Obs: Om man behandlar solventtrycket oförsiktigt kan det repas.